Manjeg mjesta a više života nećete vidjet, narucito kad je fino vrijeme, pa se Crmicani(skup sela kojima pripada i sam Vir) okupe "da čuju što ima novo u pazar", a razni Evropljani da vide to čuveno Skadarsko jezero.

(zanemarite privezak, fokus je na Vir)
Specifičnosti Vira opjevana u narodnim pjesmama je u tome sto leži na prirodnoj cjelini opkoljen sa 3 mosta, i svaki od njih je sluzio da poveže Vir i tadasnju Crmnicu(Nahiju) sa ostatkom stare Crne Gore, prema Rijeci Crnojevica, Titogradu i preme Paštrovicima(Petrovac i Budva).
Danas domaće veže nostalgija i Vir je centar za sastajanje, a turistima je podređen potpuno za ugođaj od smjestaja, preko rentanja brodova, kanua, camaca i ČUNOVA(karakteristicnih za jezero vijekovima), bicikala i kvadova. Obilazak jezera turistickim čamcima je poseban doživljaj.
Inače 2/3 jezera su Cg teritorija, 1/3 pripada susjednoj Albaniji.
Na Viru ima nekoliko restorana i kafića u kojima nozete probati lokalne specijalitete, a Krap(Šaran) i Ukljeva su pod MORATE PROBATI! sem ako ne jedete ribu.
Ja licno preferiram Silistria samo zbog doživljaja da sam na palubi broda, mada necete pogrijesiti ni ako sjednete bilo dje drugo.

Iznad Vira je i renovirana tvrđava sa koje je pogled fenomenalan a ulaz je 1€, a cesto i za dž

Sa Vira pratite mapu i prolazite kroz nekoliko Crmnickih sela koja su, kao i veci dio cjeline poznata po vinima i vinovoj lozi, pa se možete opustiti uz domaci Vranac ili neku lozu

Nakon njih dolazite visoko iznad jezera na koje se pruza fenomenalan pogled.
Nakon toga dolazimo na teritoriju druge skupine sela, Šestani, dje se smjenjuju surova crnogorska stvarnost - goli krš i ne pregledne šume koštanja(kestena).
U Muricima postoji plaža na jezeru, hotel i restoran, ali ovom prilikom nismo bili do tamo, uskoro se nadam s drugim povodom pa cu upotpuniti temu.

Poslato s Jadrana