novi vozac 5008ce

Odgovori
KemoH
Početnik
Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
Motor: 2.0 110KW Diesel
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

novi vozac 5008ce

Post Postao/la KemoH »

zdravo raja,ja sam Kemal,nedavno sam kupio pezoa 5008 onaj prvi od 2009 do 2016,kod mene je 2010 godina,svidio nam se auto na prvi pogled,unutra lijep bijel interier,panorama,mnogo prostora,supruga odusevljena a ja imam 2.0 motor dizela sa 110KW,odraden mali servis i nove gume,zadovoljni oboje :D

dok sam ga kupio imao je jednu manu,kad ga palim na displeju mi pise da razina ulja je netacna i da provjerim ulje ali sipkta pokazuje da je ulje na max,napravio sam s njim vise od 1000km i nema problema,prijasnji vlasnik je rekao da je senzor greska da treba zamjenuti,otjeram ga sad da mi mehanicar vidi taj senzor i da ga naruci,ujedno da zamjeni ulje i fitere,i ako vlasnik je rekao da je napravio mali servis i upisan je na kartici kod motora,ja sam opet sigurniji kad ja to sebi uradim i skinuo covjek poklopac motora i vidio da su oba senzora isklopljena na grani ispred motora,sad ni meni ni njemu nije jasno zasto su ti senzori,meni izgledaju kao luftmeseri neki,mozda cak MAF senzor ali mislim da je MAF onaj tamo kod filtera zraka a i dva su i identicni,nevjerujem da ima 2 MAF senzora,poslat cu par slika,vjerujem da neko zna o cemu je rijec i zasto bi to bilo istekano,mislili smo mi to uklopiti i probati kako ce auto se ponasati al nisam ja htio napamet raditi jer auto ide,vuce,ne trosi mnogo,motor ne trse,mislim lijepo radi ili se meni to cini :D senzor za ulje smo nasli da nije dobro uklopljen ni on jer kontektori na kablu i senzoru ne uklapaju,nema onoga klik kad ga ustekas pa je narucio novi i kad stigne probat ce ga zamjenuti,vise me zanimaju ta dva luftmesera zasto su izklopljeni,na slici je kabal gurnut unutra ali je zaljepljen trakom konektor pa i nije do kraja uklopljen i igleda da je sve na svome mjestu.
eto par slika da se vidi o cemu je rijec.mozda ima neka caka kod tih motora da ljudi to tako istekaju a ne zamjenu novi da kupe. :nono:

slika

slika

slika

zanima me za sta sluze ta dva senzora,cemu je njihova svrha i dal da ja to sve zamjenim ili da pustim tako kako je?
prijasnji vlasnik tvrdi da nezna nista od toga
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 733 puta
 pohvaljen: 379 puta
garage

Re: novi vozac 5008ce

Post Postao/la Avicii »

@KemoH tema ti je premještena na odgovarajuce mjesto. Ako zelis otvori novu temu u galeriji pa predstavi svoju 5008cu.

Inace, sta je luftmeser? Prvi put cujem za taj izraz :neznam: Meni ovo lici na neki protokomjer ili tako nesto. Ne bi trebalo da pravi ikakav problem sto su iskopcani, ali bi ih svakako trebalo vratiti. Izbacuje li ti kakvu gresku dok je ovako iskopcano?
Mikser
Početnik
Vozim: Ostalo
Vozim: Citroen C3 1.5 BlueHdi
Motor: 1.5 BlueHdi 102 KW
 pohvaljen: 3 puta
garage

Post Postao/la Mikser »

To izgleda da su dva ista MAF senzora .
https://www.autodoc.co.uk/ridex/8053938 ... low-sensor
KemoH
Početnik
garage

Post Postao/la KemoH »

Mikser je napisao/la: 30. pro 2024, 08:53 To izgleda da su dva ista MAF senzora .
https://www.autodoc.co.uk/ridex/8053938 ... low-sensor
i ja sam tako mislio ali konektor u mafa je sa 4 one iglice a tu kod mene su 3,dosta su slicni ali kad sam pogledao detaljnije ne cine se isti,maf mislim da mu je tamo desno na slici kod filtera zraka.

Avicii je napisao/la: 30. pro 2024, 08:24 @KemoH tema ti je premještena na odgovarajuce mjesto. Ako zelis otvori novu temu u galeriji pa predstavi svoju 5008cu.

Inace, sta je luftmeser? Prvi put cujem za taj izraz :neznam: Meni ovo lici na neki protokomjer ili tako nesto. Ne bi trebalo da pravi ikakav problem sto su iskopcani, ali bi ih svakako trebalo vratiti. Izbacuje li ti kakvu gresku dok je ovako iskopcano?
kod mene u kraju inace mehanicari za sve snzore protoka zraka recu "luftmeser" to bi u prevodu znacilo nesto kao mjerac zraka :D

sta god da je ne prikazuje gresku vezanu za to,kacio ga je jedan u sloveniji na Bosch diagnostiku i izbacilo je greske al kako on kaze da nista ne prikazuje za protok zraka ili maf ili slicno.imam i to uslikano pa evo i fotografije

slika
Mikser
Početnik
garage

Post Postao/la Mikser »

Probaću da pronađem detaljniji odgovor.
Mikser
Početnik
garage

Post Postao/la Mikser »

https://www.ssg.asia/ccatalogs/serviceT ... ng=en&dr=1

Ovo je za MAF sensor a za detaljnije trebao bi Vin broj.
KemoH
Početnik
garage

Post Postao/la KemoH »

Mikser je napisao/la: 30. pro 2024, 18:28 https://www.ssg.asia/ccatalogs/serviceT ... ng=en&dr=1

Ovo je za MAF sensor a za detaljnije trebao bi Vin broj.

vin je VF30ARHE8AS134626
Mikser
Početnik
garage

Post Postao/la Mikser »

slika

Ovo je ipak prava slika . Automobili postaju sve komplikovaniji . Ovaj ima dva MAF-a . Želja konstruktora je verovatno da poboljša rad motora .Mada čudno mi je da bez toga radi . Jedan krak ide u interkuler a drugi direktno dalje. Nadam se da ću sledeće godine dobiti broj ili brojeve tih senzora. Srećna Nova 2024 .
Mikser
Početnik
garage

Post Postao/la Mikser »

Odgovori

Natrag na “Općenito”