Spustanje auta

anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Re: Spustanje auta

Post Postao/la anel007 »

To je otprilike ta visina 307 iz fabrike, bit ce da su tebi prali amortizeri bili poprilicno losi pa ti se sad cini cudnim što je toliko dignut

Sent from my Huawei Honor 8 using Tapatalk
slika ¦ slika
Miki 307
Aktivan član
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 3 puta
garage

Post Postao/la Miki 307 »

Kako je sa tim kad neko kaže da se to kroz vrijeme još malo slegne, šta tu misli i da li treba ovde kod mene sad optika da se radi ? Majstor nešto kaže da i ne mora
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

Sta ce se slegnuti, nije vecerao pa da se slegne. Tako ti jr kako ti je a sleci ce se jedino kad ti ponovo izdaju amortizeri.

Optika sta ja znam, preporuka je raditi je nakon bilo kakvog zahvata na trapu (bar po rijecima mog majstora) mada ako ne osjetis nikakve promjene u upravljanju onda i ne moras.

Sent from my Huawei Honor 8 using Tapatalk
slika ¦ slika
Miki 307
Aktivan član
garage

Dali bi bilo efikasno menjati onda i zadnje federe od istog proizvođaća da bi se visina izravnala ? Bit če onda ko offroad 4x4 lol, premda odzada je prošli vlasnik menjao baš nove i original. Odspreda su bili novi originali skupi pa sam tražijo neku jeftiniju variantu, ovi federi od Bilsteina što sam uzeo odgovaraju istom kataloškom broju originala, samo izgleda opet nisu isti, možda su nijansu malo deblji, oni originali kao da su malo tanji koliko sam uspeo videti razliku, a bili su pohrđali neviđeno. Amortizere stare je majstor pokazivao, od 4 se 2 nisu ni vračala koliko su bili slabi, jedan spreda i jedan odzada. Opazijo sam i malu razliku teži volan od pre, jer su izgleda i ovi novi amortizeri nekako kao malo jači, deblji pa izgleda i teži.
Miki 307
Aktivan član
garage

Avicii je napisao/la:Ali nemas na cemu spustiti taj prednji dio sto si ti mislio. Evo gdje se jedino moze stelovati raspon tocka i to lijevo/desno (crvena strelica).
slika

Na mjestu obiljezeno plavim strelicama su rupe fiksne i nema pomjeranja. Jos imas kuglu sa donje strane, koja se takodje ne moze stelovati i to je to. :neznam:
jel se tu na crvenoj strelici može štelovati raspon toćka levo desno vertikalno ili horizontalno ? Mene bi interesovao nagib vertikalni ako je moguće
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 748 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Tu se steluje raspon tocka lijevo-desno da budu u ravni sa zadnjim tockovima, ne znam sad kako objasniti vertikalno ili horizontalno.. znaci kad gledas auto sprijeda lijevo-desno. Nema se sta drugo stelovati na rasponu nego tu i to se radi kada mijenjas krajnicu i sponu. Za ostale zahvate ne treba raditi raspon, pod uslovom da je prethodno sve bilo u redu.

Sto se tice samog tvog problema, ja i dalje mislim da je ovo tebi samo do opruga. Ne vidim nacin kako ti je taj neko ko je narucivao opruge mogao uporediti serijski br tvojih starih i novih Bilstein, jer na starim nema toga broja, samo boje koje sam ti rekao. E sad, jedino sto je on mogao vidjeti da za tvoje auto idu 'te i te' Bilstein opruge, ali opet njih ima vise vrsta kao sto vidis. Mozda ti je dao od karavana, ko zna.. zato su deblje od tvojih.
Miki 307
Aktivan član
garage

znači ne može nagib točka, kao na zadnjima, zadnji su pod nagibom u svakog P307 ako malo bolje pogledaš, to sam mislijo da bi malo nagiba napravijo i spreda. Sad kad pustim volan ide on sve pravac lepo, čak i ne trese volan više, ne znam što je prije treslo malo, sad ni gram ne trese ni kod 130 kmh, nikakve optike nisam pravijo. Samo eto ta visina malo se digla napred, ne znam koliko je to sad bitno ali polako izgleda da ču se naviknuti. Ne znam dal su od karavana uglavnom brojevi se poklapaju, to je mehanik tražijo na ovlaštenom servisu po broju OEM originala na osnovu šasije broja mog auta. Moguće da ti originali sa farbnim oznakama opet najviše vrede ali su jako skupi, 100 € po komadu, a za te Bilstein federe platijo sam 30 € po komadu. Komplet amortizeri bili su 179 €. Auto više ne pliva u okukama več drži ravninu dobro. Udobnost ostala je ista.
Odgovori

Natrag na “Općenito”