Pitanja koja ne zasluzuju novu temu - serija 3

Odgovori
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Re: Pitanja koja ne zasluzuju novu temu - serija 3

Post Postao/la kula »

Nesto mi je velika slucajnost da na 8 auta nevalja termostat,btw na sw-u je nov, na sluzbenom opelu takodje. Ma ne vodim neku brigu o tome , bitno je da temperatura ne ide u crveno :D
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 321 put
garage

Post Postao/la mara- »

Ne znam stvarno, ali sam 100% ubjeđen da mora biti tako. Znam recimo kada sam po Vlašiću zimi vozio i jednom išao sa autom od oca, počela mu tako da pada temperatura, prestao da grije, i zamjenimo termostat i nikada više se to nije desilo, temperatura se zakuca na 90 i ne mrda. Kod mene isto sa 307 se tako dešava, zakuca i ne mrda.
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

stvarno ne znam, ja kod sebe ni obracao paznju prije nisam (kao sto neko rece bitno je da ne ide u crveno), a termostat bi trebao da radi normalno, uredno mu je pokazivao temp dok smo se iskoprcali od onih hodela na vrhu gdje ko ima neke ravnice, ali kad se poceo spustati gdje bukvalno ne dotices gas 15-20 minuta, samo saltas brzine da bi kocio motorom temp je pala (sto je i logicno da ce pasti ako u motoru ne dolazi do reakcije jer je dovod goriva prekinut) i ponovo se vratila na normalu kad smo se spustili i normalno vozili
slika ¦ slika
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Meni nije logično, jer nisi motor ugasio i termostat odmah treba da zatvori da bi održao temperaturu. Ti kada se spuštaš i dalje imaš visoke obrtaje, tačno je da nema dovoda goriva ali i dalje rade klipovi koje pokreću točkovi i eto toplotne energije.
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 748 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Svaki termostat ima 'tacku' otvaranja. Kada se voda u motoru dovoljno ugrije, termostat se otvara i tada je motor na 'radnoj temperaturi', jer je voda napravila cijeli 'krug' u motoru. Termostat ce se opet zatvoriti SAMO kada se voda u rashladnom sistemu ohladi do neke odredjene temperature, znaci tek kad se auto ne vozi odredjeni vremenski period.

Sto se temperature tice, normalno da ce kazaljka od temperature rasti ako se auto vozi uzbrdo, pri velikom gasu, sporo, pri velikim temperaturama stoji u mjestu, itd.. ali samo do granice (od npr 97stepeni, ima termo prekidaca sa razlicitim temperaturama) kada je termo prekidac podesen da ukljuci ventilator i ne da autu da se pregrije.

Cim tako ugrijano auto krene nizbrdo, temperatura ce poceti opadati (na radnu temperaturu) iz razloga sto vise ne vozimo pod velikim gasom, brze idemo, pa se tako brze i hladimo..
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Da, ali ne smije pasti ispod radne.
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Da, nece pasti ispod radne, pri nekoj pretpostavci da je dostigao radnu temp. uopste.

@Anel007 Normalno, ako se krene nizbrdo sa 'hladnim' autom, mali gas, kratka relacija, hladno vrijeme.. auto se nece imati kad ni zagrijati za tako kratko vrijeme, tako da pretpostavljam da ce oktlon kazaljke u tom slucaju biti mali ili ga nece biti skoro nikako kao u vasem slucaju. Nego sledeci put kad krenete NA Jahorinu, onda prati kazaljku :kava:
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

e ne znam, moze biti da se nije dovoljno zagrijao na pocetku (vozili smo nekih 5-10 min polako kroz guzvu dok smo se iskoprcali iz onog dijela gdje su hoteli i parkinzi) pa je zato bukvalno dok nismo sisli na ravnicu bila mala temp motora, nisam od pocetka obracao paznju na to samo mi bilo cudno sto se nakon pola sata voznje nije zagrijao

elem sljedeci put budemo na kakvom brdu ili planini maksuz cu da obratim paznju kako ce se ponasati
slika ¦ slika
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Obrati paznju za svaki slucaj i gasa :drive:
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

naletim danas na ovo, sta misliti da li se ovakav kljuc moze uredno reprogramirati da radi na mom autu, prvenstveno me zanima moze li se transpoder programirati i kako to ide?

http://www.ebay.co.uk/itm/2-Button-Remo ... 566de7a021
slika ¦ slika
kula
Site Admin
garage

Post Postao/la kula »

Moze , prebacis svoju elektroniku i transponder i eto ga . A Zasto ne potrazis preklopni kljuc kada vec trazis tako nesto
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

ma jok nije meni to problem, meni treba nesto bas ovakvo koje dodje sa svim pa samo da ja ovdje putem dijagnostike kodiram to i urezem kljuc, znaci treba mi da kupim i oklop, i ovu plocicu za daljinsko, i transponder jer nemam nista (trenutno koristim rezervni kljuc) zato pitam da li ce ovo sto je ovdje naveceno raditi da kupim i samo kodiram za moje auto (imam onu karticu sa brojevima za transponder)
slika ¦ slika
kula
Site Admin
garage

Post Postao/la kula »

Ja mislim da bi se to moglo dijagnostikom odraditi, a mozes da pogledas i po otpadima da nadjes kljuc sa elektronikom i transponderom, mozda jeftinije bude , a prije svega toga nazoves ovlasteni i pitas ih da li je tako nesto izvedivo, posto ja nisam 100% siguran.
Ako mozes uslikaj taj svoj kljuc koji koristis da vidim bas me zanima kakav je .
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

nalazio sam i po ovim otpadima sto ih ima na piku ali su skupi, oko 150 KM polovan bar ono sto sam ja nasao ili bez transpondera pa da se naknadno kupi cist transponder sto opet izadje tako nekako sa cijenom, a i koliko znam transponder se moze samo jednom kodirati i to je to (mada mozda i grijesim), a ovaj sa ebaya bi me kostao 40-50 KM + kodiranje sto vjerujem da moze i preko pp2000 ne mora biti striktno u ovlastenom ako imam onu karticu s kodom

a nema se sta plaho vidjeti na ovom sad, valjda su ovakvi svi rezervni kljucevi za 307-icu, unutra se samo nalazi transponder:

slika

slika
slika ¦ slika
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Nisam siguran da možeš kodirati sa pp2000. Kako će se to upisati u transponder? Moraš neki hardver imati za to.
Odgovori

Natrag na “Općenito”