Cudan zvuk u 1. i 2. brzini

Odgovori
Игор.Вукајловић
Početnik
Vozim: Peugeot 206
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Cudan zvuk u 1. i 2. brzini

Post Postao/la Игор.Вукајловић »

Novi problem koji je nastao :think:
Od prije desetak dana, pocela mi se desavati sledeca situacija. Kada prvu put startujem auto, krenem prva, druga brzina, u drugoj brzini se doslovno cuje zvuk kao kada se klima upali, kao zvuk opruge, da nesto ukljuci se/iskljuci... taj zvuk se cuje samo jednom i to uvijek nakon startovanja auta i prvog ubacivanja u drugu brzinu. Nakon toga, nije bitno koliko puta ubaci se u drugu brzinu, vise se ne cuje taj zvuk. Od prije dva dana taj problem se malo prosirio. Sada se desava, kada se startuje motor ubaci u prvu i krene cuje se drobljenje kao kada puca kineticki zglob, ubacim u drugu, cuje se onaj zvuk (kao kod paljenja klima, zvuk opruge...) i vise se nista od toga ne cuje. Zvuk pucanja u prvoj se cuje kada je hladan auto, kada je topal nema toga zvuka. A zvuk u drugoj brzini se cuje i kad je topal i hladan. A oba zvuka se cuju samo jednom tj.prilikom prvog ubacivanja u prvu i drugu brzinu, kasnije nista. Ima li neko ideju do cega bi moglo biti? Bio kod majstora, pregledao na dizalici da nije sta puklo/otpalo...sve normalno. Kontam da je nesto sa kvacilom :ljut:
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Re: Cudan zvuk u 1. i 2. brzini

Post Postao/la kula »

A zasto ti majstor nije provozao auto pa i da sam cuje sta se desava. Ne znam, ali moze biti nesto do mjenjaca ali mi je cudno sto nema stalni problem ako je do njega
Игор.Вукајловић
Početnik
garage

Zato sto se cuje samo jednom.. ovaj zvuk pucanja, drobljenja u prvoj brzini, cuje se samo dok je hladan. Mada jutros se nije cuo, a danas popodne jeste. A u drugoj brzini se uvijek cuje, bio topal ili hladan. Al opet i on se cuje samo jednom, prilikom prvog ubacivanja u drugu brzinu. :oprosti:
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Post Postao/la ElComandante91 »

Pogledaj nivo ulja u mjenjaču, zna da pravi taj zvuk ako fali više od 2dcl ulja. Meni se to desilo na 40000 pređenih kilometara. Pogotovo kad je hladan, dešavalo se i da trza pri polasku.
Clapton is God!
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Ovakvi se kvarovi najbolje nađu kada auto komplet podignemo na dizalicu, upalimo i vozimo auto u zraku. Tada možemo i haubu podići i pratiti ispod auta.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
Игор.Вукајловић
Početnik
garage

Problem zvuka drobljenja u 1.brzini...najvjerovatnije rijesen. Zamijenjeni seleni nosaca motora koji se nalazi na poluosovinama. Kako je nosac motora mogao praviti samo u 1.brzini zvukove..nije mi jasno :neznam:
Uglavnom...da ne kupujem u ovlastenom servisu komplet nosac motora koji kosta preko 100KM kupio sam dva selena koji kostaju 7KM i 9,60KM. Pod presom izbijeni na nosac motora i nabijeni :D
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

ma moze praviti sto nebi mogao, meni tako od kako sam zamjenio nosave motora pravi cudan zvuk ali samo u 1. brzini i to samo pri kretanju niz vece brdo kad se koci motorom, inace 1. brzina radi bez ikakvih cudnih zvukova po ravnom i kad se ide uz brdo nego samo ima taj zvuk kad se vozi niz brdo i koci motorom, takodje nikakav zvuk se ne javlja npr. u 2. brzini pri voznji niz brdo pa ti budi pametan i znaj sta mu je :green:

morat cu vidjeti i te selene zamjeniti jer nije neka investicija mada kod mene nije zvuk drobljenja nego kao duboko brundanje, ne znam kako precizno da ga opisem
slika ¦ slika
Игор.Вукајловић
Početnik
garage

Kod mene je zvuk bio kao kineticki da se cuje. I onda je poslije par dana poceo malo drugacije..da bi na kraju najvise se culo kada idem 1.brzinom uz brdo. Valjda optereti tad vise taj nosac motora. I onda se poceo cuti zvuk prilikom startovanja motora. Culo se da kucne nesto. I ajd da rijesim taj problem kuckanja prilikom startovanja motora...kad na kraju to je bilo rjesenje svih zvukova :D
A cijena ugradnja selena..i ne znam tacno. Majstor mi je naplatio 100KM za ruke za zamjenu zupcastog na dva auta i zamjene tih selena. Jos mi set kvacila zamijeniti, jer mi se cuje druk lezaj. Al dok ne pocne praviti vece probleme, ne pipam kvacilo :D
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”