Korekcija dizni u postotcima (%) ?

Odgovori
Grga
Aktivan član
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 2 puta
garage

Korekcija dizni u postotcima (%) ?

Post Postao/la Grga »

Kolega, da li se ko razumije u vrijednosti korekcija dizni, jasno je meni kada pokazuje u ms-ovima, ali ne kontam bas sta znace vrijednosti u %, recimo korekcija cilindra 1 97% , a cilindra 2 114% , ako ko ima znanja/iskustva sa ovim neka podjeli :)
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Re: Korekcija dizni u postotcima (%) ?

Post Postao/la dino »

Ne znam baš mnogo, ali da malo razvijemo priču, jer i mene to interesuje. Od skoro imam i ja PP2000 pa sam nešto gledao na mome autu. Kako ja shvatam, dijagnostika mjeri povrat goriva sa dizni. Ako mogu pretpostaviti "plus" bi trebalo da bude ulaz goriva u diznu, a "minus" izlaz iz dizne, odnosno u sistem. U procentima bi trebalo da bude isto, s tim da bi 100% trebalo da bude referentna količina. Sve preko 100% je ulaz, a ispod povrat goriva. Kako majstori kažu do +/-3 mg/impulsu se može tolerisati ili još kažu do 5% (ne znam vezu između jedinica). To ne mora da bude relevantno i da govori o lošim diznama. Volio bi da se još neko uključi pa da nadođemo oko dizni.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
Grga
Aktivan član
garage

Post Postao/la Grga »

ja sam nekako misljenja, sto se tice dizni, da je najpouzdanije ako ne i jedino pouzdano ispitivanje na stolu za dizne, meni recimo pokazuje povecane postotke na 2 dizne, ali nit pusi (zasad), nit imam problema sa potrosnjom tako da ne terba dirati dok radi :)
I ne treba ih cackat, jedino ako se odlucis za mjenjat ili radit ih onda, preventivna ciscenja i sl. ne bih preporucio..
dino
Moderator
garage

Post Postao/la dino »

Kod mene je druga dizna oko 1,2mg, a ostale oko -0,4mg. Iako to nije puno, sve tjera da probam sa flašicama da izmjerim povrat. Ja imam u blizini dobrog majstora koji ima odličnu i novu aparaturu za Bosch sisteme, ima dugogodišnje iskustvo.

Grga
Aktivan član
garage

Post Postao/la Grga »

ja nisam probao, doduse moze naci svakakvih iskustava na netu vezano za ovo.
Drug mi ima 307-icu 2.0HDi 100kw, imao je problem sa diznama - korekcijama, i majstor koji to radi, rekao mu da naspe 0,5l ATF ulja na rezervoar goriva, tako je i uradio dva puta i kaze da je sve Ok, korekcija u normali, e sad..
tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
garage

Post Postao/la tigar1982 »

meni je isto neki dan majstor spajao na dijagnostiku nasao mi senzor protoka zraka i kaze da dvije dizne su u plusu a dvije u minusu sad ja ne cu sta kaze kako treba da budu sve 4 dali u minusu nili plusu.ali mi je rekao da na pol rezervara naspem dvo taktol ulje 0,25 l ali neko crvene boje bar mi je tako rekao
sto sam uradio e sad kad potrosim to gorivo otici cu mu da vidmo rezultate dizni.
Sloba
VIP Član
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la Sloba »

tigar1982 je napisao/la:ali mi je rekao da na pol rezervara naspem dvo taktol ulje 0,25 l ali neko crvene boje
To ono stihl-ovo za motorne testere :D Ne verujem da to moze neku razliku u diznama da napravi, eventualno da 'podmaze' pumpu visokog pritiska ali dizne da sredi ne moze :D
dino
Moderator
garage

Post Postao/la dino »

Nisam baš ni ja potpuno jasan sa vrijednostima. One mogu imati različite vrijednosti, odnosno to su povrati goriva iz dizni (višak goriva). Mogu biti i u + i u-. Evo slike parametara dobrih dizni. Na leru 803 obrt/min: slika
a evo na 2000 obrt./min.:slika

Kada je u pitanju dvotaktol ja sam to 2012 godine našao na engleskom forumu i oni su probali 2013 god. Rezultati su bili različiti, nisu bili negativni, ili isto ili bolje. Dvotaktol podmazuje dizne, pumpu,...zbog nove vrste goriva koja gubi tu moć na ime oktana. Ja sam probao dva puta i nisam primijetio ništa posebno. Treba paziti da se sipa dvotaktol za dizele koji ima standard API TC JASO FC nikako JASO FB. Sipa se u omjeru 3 dcl na 60 litara goriva. Iako PGT servis ne preporučuje nikakvo sipanje aditiva u gorivo.

tigar1982
VIP Član
Vozim: peuget 307 sw
garage

Post Postao/la tigar1982 »

jeli moze netko okaciti sliku tih atf ulja ili dvotaktola nasuo bih ovih dana pa da trazim po radnjama te da se ne zeznem pa da ne naspem skroz nesto lijevo
Tom
Moderator
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Vozim: 204, 208, 308
Motor: 1.6 hdi
Ima zahvala: 241 put
 pohvaljen: 483 puta
garage

Post Postao/la Tom »

Ne možeš se zeznuti ako uzmes dvotaktol na cijoj bocici piše ovaj standard koji to je @Dino naveo, i markirao zelenim slovima. Proizvodjac je manje bitan, mada uzmi brend koji znas da je dobar.
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
bojan2906
Iskusan član
Vozim: Peugeot 307sw 1,6 HDI
 pohvaljen: 7 puta
garage

Post Postao/la bojan2906 »

Dino, u tvom nekom ranijem postu si napisao da je za dizele JASO FB, možeš li provjeriti opet, evo kopiran post:

Prije par godina sam ovo čitao na Engl. i Njem. forumu. Ljudi su probali i kod nekih se osjetilo poboljšanje u radu, odnosno u sagorijevanju goriva, kroz mirniji rad i manje zagađenje, a ujedno i podmazuje pumpu i dizne kao što je rekao Avici. Ja sam probao dva puta, ide omjer oko 3dcl na 60 litara goriva. Nisam ništa posebno primijetio, jer su naši motori dobri i kvalitetni. Samo treba obratiti pažnju jer postoji dvotaktol za dizel motore sa karakteristikom JASO FB i benzin motore JASO FC.
Harun
VIP Član
Vozim: Peugeot 307 2.0HDi i 206 2.0HDi
 pohvaljen: 16 puta
garage

Post Postao/la Harun »

Dizne se gledaju na 2000 obr/min u leru, ali je najbolje ih gledati u voznji kako se ponasaju. U leru i bez gasa one mogu biti razlicite, ali cim se doda gas do 2000 obr/min one bi trebale da se izjednace.
Sve iznad 3 mm3/ubrizgavanju se smatra djelimicnim zacepljenjem, a vec iznad 4 i 4,5 je vrijeme za majstora, to je u mm3/ubrizgavanju ili mg/impulsu.

Vidis ovo bi se vec trebalo provjeriti ili "flasicama" ili skinuti ih pa na stolu provjeriti stanje, jer je lagana voznja bila nekih 1800 obr/min, a dosta lupa u voznji i u leru.

slika

A postotci bi trebalo da je iznad 130% djelimicno zacepljena, ali opet ne bih mogao reci. Daj napisi sve dizne kolko ti pokazuju u leru bez gasa, a kolko na 2000 obr/min.

Ispravite me ako grijesim, ali Dvotaktol ne vjerujem da moze ove teze slucajeve rijesiti, recimo ove iznad 3mg/impulsu.
dino
Moderator
garage

Post Postao/la dino »

@bojan: U pravu si za grešku, za dizel treba standard JASO FB, a za benzin JASO FC. Međutim ja sam sada sipao standard JASO FC da probam jer nije bilo FB, pa ćemo vidjeti.
Evo link na kome sve piše:

http://www.peugeotforums.com/forums/307 ... oke-29369/

micija
VIP Član
Vozim: Peugeot 5008
Ima zahvala: 52 puta
 pohvaljen: 27 puta
Kontakt:
garage

Post Postao/la micija »

Korekcija dizni treba da tezi ka nuli ako je ok sa diznama a zbir svih vrijednosti podjeljen sa cetiri (broj klipova) ako ide preko 2 onda je sranje.
Ako sam ja dobro skontao sustinu ako se prate tj slicne vrijednosti na svim klipovima onda je to ok.
Kod mene je npr jedan klip isao i do -100 odma sledeci ga poravlja ide u +100 a ostali na,ne znam -2 ,+2

slika

Diagbox 7.57,forumasima gratis.
suad83
Aktivan član
Vozim: peugeot 307
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la suad83 »

Dali ko zna koja je razlika dizni na motorima 2.0 izmedju 66 i 79 kw mada je u oba bosch posto me zeza jedna dizna na 66 (bar tako kazu majstori ) pri prvom paljenju puno dimi bijelo a u prijatelja je auto razbijen i 79 kw je pa da probam da budem siguran 100% da su dizne

Poslano sa mog SM-G925F koristeći Tapatalk
Odgovori

Natrag na “Općenito”