Sociva

Odgovori
Phantom
Site Admin
Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 91 put
Kontakt:
garage

Sociva

Post Postao/la Phantom »

Nesto sam se bacio u razmisljanje i u skupljanje za sociva (mnogo bolja vidljivost po kisi bi bila) pa naletih na par od passata 5+ i Leona. Sad da li se mogu kod nas ubaciti u far na 307 puzz I kako sam skontao ne bih morao mijenjati xenon zbog sociva, h7 ide sto mi je prednost. Sto se prvog linka tice, sjenila mi izgledaju u odlicnom stanju a socivo kao da je "trgano" iz fara pa me to malo brine. Dok mi sa drugog linka jako fino izgledaju i cijena samo 30 KM :zvizd: A sto se izgleda tice ova sa Leona su mi :love: samo ne znam jel i kod njega h7 :D

http://www.olx.ba/artikal/19169107/sociva-za-farove/
http://www.olx.ba/artikal/14710043/soci ... -i-ostalo/
http://www.olx.ba/artikal/19022626/sociva-za-farove/
Motion & Emotion
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 748 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Re: Sociva

Post Postao/la Avicii »

Koliko ja mogu skontati po slikama, ti ne bi odavde ni jedan mogao iskoristiti.. jer ne vidim kako ces ti ovo pricvrsiti u far. Ko je ovo vukao i cupao ja ne znam, ali kod ugradjivanja bi trebao imati ovako nesto:
slika

Znaci da ima navoj pozadi kad provuces socivo kroz far, da ga mozes stegnuti fino. Ja to na ovim sto si ti postavio ne vidim. Mozda ima jos nekih dodataka koje nije slikao ili to tako ide.

Dalje, ova prva sociva nisu za H7 vec H1 cini mi se (koliko mogu skontati sa slike). U svakom slucaju, najbolje narucis onaj sav mehanizam sto dodje za bixenon, a sijalice uzmes po potrebi, balasti ti ostaju isti. Nek me neko ispravi ako grijesim.
Phantom
Site Admin
Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79KW
Ima zahvala: 5 puta
 pohvaljen: 91 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la Phantom »

Kolega je na 307 sa passata 7 ubacio bixenon socivo u far pa mi cudno da i ovo nebi moglo. Mislio sam da ima nekakva caka al sipak :D A morimoto bixenon i + xenon + ruke ode na 200 KM ne baca mi se bas toliko na far trenutno
Motion & Emotion
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Ne znam, onda se prvo posavjetuj s nekim ko to radi, pa kupi sociva ako ti ih moze ugraditi..
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Što rekoste gore, nije tako ni jeftino i na prvu. Uzimati polovne bez provjere je bacanje novca. Ja mislim da naša kućišta za kratka svjetla imaju motorić visine farova, a ovi na slikama nemaju.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Nema veze to podizanje i spustanje kad se stavi socivo. U svako socivo ide odredjena sijalica, ciji mehanizam radi ovo (primjer sa H4 sijalicom):
slika

Bitno je samo ucvrstiti socivo kako treba, a kako to izvesti sa ovim iz oglasa ja ne znam. Takodje, pitanje je koje sijalice idu u sociva jer nije nista navedeno, tako da ja nesto mislim da bi jedino balaste mogao iskoristiti sa sadasnjih xenona.. ali opet kazem, mozda najbolje pitati koga ko se sa tim bavi.
ArminM
VIP Član
Vozim: Peugeot 307, audi a6 4f 3.0 tdi
 pohvaljen: 18 puta
garage

Post Postao/la ArminM »

Evo da se ukljucim u temu. Ugradjivao sam obicna sociva u far nenamijenjen za to, a ugradjivao sam i ove univerzalne projektore. Malo je problem ugraditi ove projektore jer nisu namijenjeni za taj far, mora se napravit nosac da bi to sljakalo, ali moze se izmajmunisat. U vecini slucajeva se mora isjec far da bi socivo izaslo kroz far, inace bude predugo. Petljanija jestr al se moze napravit. Morimoto su 90km, plus druge sijalice, znaci dolazimo na cifru od oko 130km. Ugraditi ih moze bilo ko, jer staju na mjesto fabricke sijalice
StefanMD
VIP Član
Vozim: 308 SW 2.0 BlueHDi EAT6
Ima zahvala: 109 puta
 pohvaljen: 146 puta
garage

Post Postao/la StefanMD »

ArminM je napisao/la:Evo da se ukljucim u temu. Ugradjivao sam obicna sociva u far nenamijenjen za to, a ugradjivao sam i ove univerzalne projektore. Malo je problem ugraditi ove projektore jer nisu namijenjeni za taj far, mora se napravit nosac da bi to sljakalo, ali moze se izmajmunisat. U vecini slucajeva se mora isjec far da bi socivo izaslo kroz far, inace bude predugo. Petljanija jestr al se moze napravit. Morimoto su 90km, plus druge sijalice, znaci dolazimo na cifru od oko 130km. Ugraditi ih moze bilo ko, jer staju na mjesto fabricke sijalice
Možeš li malo pojasniti, recimo da ja hoću ubaciti projektore, šta moram uraditi sa svog fara, moram li sjeći ili prepravljati šta?
Gdje se imaju kupiti po toj cijeni?!
slika
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Eto bate, kao sto ti armin objasni, najbolje bi ti to bilo.. skupis 130km, ti imas svoje balaste i ti ih ugradis.. ne bi to puno izaslo ;)
Pezo306
Aktivan član
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la Pezo306 »

Na piku imaju morimoto projektori 99 km su kostali i negdje sam naso da uz njih se dobije i ljepilo za farove tako da se to moze kod kuce odradit gledo sam par klipovaa vrlo je prosto postaviti ga
ArminM
VIP Član
garage

Post Postao/la ArminM »

StefanMD je napisao/la:
ArminM je napisao/la:Evo da se ukljucim u temu. Ugradjivao sam obicna sociva u far nenamijenjen za to, a ugradjivao sam i ove univerzalne projektore. Malo je problem ugraditi ove projektore jer nisu namijenjeni za taj far, mora se napravit nosac da bi to sljakalo, ali moze se izmajmunisat. U vecini slucajeva se mora isjec far da bi socivo izaslo kroz far, inace bude predugo. Petljanija jestr al se moze napravit. Morimoto su 90km, plus druge sijalice, znaci dolazimo na cifru od oko 130km. Ugraditi ih moze bilo ko, jer staju na mjesto fabricke sijalice
Možeš li malo pojasniti, recimo da ja hoću ubaciti projektore, šta moram uraditi sa svog fara, moram li sjeći ili prepravljati šta?
Gdje se imaju kupiti po toj cijeni?!
Ukoliko kupis morimoto ili neke druge univerzalne projektore ne moras nista sjeci, oni se zavrcu na mjesto originalne sijalice. Tu je najveci posso otvorit far, a i to traje pola sata za oba fara. Znaci projektore postavljas na mjesto fabricke sijalice, i onda i dalje imas podesavanje visine snopa kao i sa fabrickim sijalicama, samo sto u ovom slucaju imas bixenon svjetla. Fabricko dugo se moze iskoristit za daylight. Tako cu ja sebi uradit, imam sad nekih drugih stvari pa projektori cekaju, ali uzimam ih uskoro
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Bice to dobar DIY Armine, vec vidim :slin:
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 172 puta
 pohvaljen: 322 puta
garage

Post Postao/la mara- »

A može se fabričko dugo ostaviti pa se ima duplo dugo. :D
ArminM
VIP Član
garage

Post Postao/la ArminM »

Imam ja diy za ugradnju tih sociva ali nije peugeot vozilo u pitanju, sto vas vecinu ne zanima sigurno. Ja sam prije nekoliko godina ugradio projektore u tadasnji auto polo 6n2 koji je sad u vlasnistvu mog brata. Ima tome i 5 godina mislim, tad sam projektore, xenone i sijalice za dnevno svjetlo platio 350km, plus gorivo sto sam isao u sarajevo. Bila je to poprilicno skupa zajebancija s obzirom da sam ja kao potpuni laik uzeo to da radim. Prije toga sam otvorio silu farova, ali te univerzalne projektore nisam ubacivao. Odradio sam ja to poprilicno dobro, estetski jako jako dobro. I dan danas su ti farovi na autu, rade kao i prvog dana, i pri tome se nikad ni sijalica zamijenila nije. Ta roba je puno kvalitetnija nego danas. Danas imate i puno vise izbora, sad imate sociva razlicite velicine, prilagodljiva svakom faru. Kad moze na skutere i farove od motora moze i na peugeot vozila. Iako ima maglenka nabudzit cemo ga, ima da fercera. Ja sam se zakleo da necu xenon u far bez projektora. Pljuno sam i polizao, xenone sam narucio, doci ce sutra mislim. Mozda sam to i uradio da bih prije ubacio projektore, ko zna, mozda uskoro i budete imali diy :)
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Dali bi se mogli naći farovi sa kakvog slupanog da odgovara, možda bi bilo jednostavnije.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
Odgovori

Natrag na “Općenito”