ABS problem

Odgovori
Radoljub
Aktivan član
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

ABS problem

Post Postao/la Radoljub »

Ovo pitanje nikako da postavim na forumu a tice se problema sa ABS-om kod 307-ce. Dok je bila zima(hladno i vlazno) a i kad su vece kise mnogo mi se cesce pali na bordu greska vezana za senzore. Menjao sam zadnji desni,ostali su ispravni ali mi se greska javlja ponovo s tim da se upali stop lampica,i na bordu brake fault. Znam da ovo znaci da je problem negde sa abs modulom ili vezom abs modul - bsi. Moje pitanje se odnosi na same kontakte abs modula,tj. da li bi smeo nekim kontakt sprejom da naprskam taj dzek? Napominjem da se sa lepim vremenom pali samo greska koja pokazuje da je neki senzor neispravan a ova druga ne.
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Re: ABS problem

Post Postao/la dino »

Uzmi sprej za elektro kontakte i možeš njime. Nemoj prskati WD-om elektro kontakte, jer je on mastan i kasnije pravi probleme, uvjerio sam se lično. Ja najčešće otvorim i polako još očistim sitnim šmirglom i obrišem tkaninom.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 172 puta
 pohvaljen: 323 puta
garage

Post Postao/la mara- »

Da li si siguran da je brake-fault samo za to? Mislim da se ta greška ispisuje za bilo kakav problem sa kočnicama.
Radoljub
Aktivan član
garage

Na sprej za elektro kontakte sam i mislio Dino :)
ono sto sam nasao na forumima a vezano za brake fault je da da kada se javi ta greska+stop onda ili je problem u vezi abs modul-bsi ili je otisao abs modul...E sad ovo prvo moze da znaci da je negde zica u prekidu ili da je zbog vlage sam dzek na modulu pobrljavio...Napominjem da mi se to samo pali kada je napolju mokro i kada je sneg...Znaci,posto mi i dalje radi abs(papucica vibrira kad zabodem kocnicu,a nekad i pri nizoj brzini) onda abs nije riknuo skroz...Treba uskoro da posetim majstora pa cu ga prikaciti tad na dijagnostiku da vidimo ...
Radoljub
Aktivan član
garage

mara- je napisao/la:Da li si siguran da je brake-fault samo za to? Mislim da se ta greška ispisuje za bilo kakav problem sa kočnicama.
U principu da...Nema tu mnogo mozganja,senzor,ulje ili modul...Nesto od ta tri je...Obzirom da napisah da sa brake fault-om ide i stop znakm,onda sumnju baca na abs modul...Ulja ima...Moguce da je i neki od senzora zakacen pa se zica pokidala...Iz tog razloga me zanimalo ovo vezano za kontakt sprej jer obzirom da auto ima tacno 13 god ,i za ocekivati je da mu kontakti nisu savrseni na ovim osetljivijim stvarima.
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Kod mene je isto izbacivalo gresku i ovim redom je pisalo na boardu:
break fault
abs fault
asr & esp not functioning ( ako sam sta u pisanju pogrijesio ne zamjerite :D)

Isto mi se desilo sve to poslije voznje po dubljem snijegu da bi kada se sve osusilo prestalo
nakon nekog vremena opet se ponovilo.
samo je pisalo break fault + stop na instrument tabli uz poruke da ovo troje ne funkcionira.
Prilikom posjeta servisu ustanovljeno je da su zadnje plocice pri kraju i one su zamijenjene
nakon toga nisam imao vise problema sa tim sistemom.
E onda je pocelo bacati abs fault i da asr i esp ne funkcioniraju , dijagnostikom je utvrdjeno
da je zadnji desni senzor povremeno u prekidu.
Zamjena je rijesila problem.
Kreni prvo od disk plocica pa onda dalje dijagnostika i to....
Radoljub
Aktivan član
garage

Hvala Kula,nije mi to palo na pamet jer kad sam radio veliki servis ujedno i menjao diskove i plocice na prednjim kocnicama..Skrenucu paznju majstoru na to a i sam cu proveriti :)
Kad sam slikao kola,drugar mi pravio drustvo i posto sam mu objasnio da je za forum on mi kao dobaci " ma to je gubljenje vremena,bla,bla,bla..". Da ne duzim,njegov majstor ga osisao za mali servis na astri g 120evra :facepalm: lol Toliko o mom "gubljenju" vremena :coolg:
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Eh, da, na forumu se nauci mnogo toga , a najvise kako jeftino proci i sacuvati novac :D
On ne gubi vrijeme al' zato gubi novac...:D
Radoljub
Aktivan član
garage

Stihovima Dubioze "sve dok je ovaca nece falit vune" :D
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Mogu biti i vakumi u pitanju, pa da javlja grešku. Npr. kod mene od kako imam auto (već četvrtu godinu), kočnica mi postane tvrda nakon što auto stoji ugašeno 4-5 sati, a u vožnji nikakvih problema nemam. I nedavno, prije možda 2-3 sedmice mi iskoči ta greška. Probam kočiti, koči normalno. Ugasim i upalim auto i nema više greške. Pretpostavljam da je kod mene vakum ventil potrebno zamjeniti, vjerovatno ne drži dobro.
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

za kolegu maru:
Kod vakuuma se najčešće desi da priključne gume na elementima ne drže dobro i tu pušta vakuum. Treba pogledati na vakuum pumpi i na ostalim elementima i zamijeniti ih. Kupiš na metar gumenog crijeva u trgovini autodijelova i sebi zamijeniš. Nakon ovoliko godina svi gumeni elementi popuste i treba na njih obratiti pažnju.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Hvala Dino na savjetima, ali ću to najvjerovatnije prepustiti nekome stručnijem, ipak ne poznajem dovoljno tematiku.
Grga
Aktivan član
 pohvaljen: 2 puta
garage

Post Postao/la Grga »

nisam stigao procitati sve postove kako treba, pa ako je neko vec napisao, do mene je :) sto se tice abs greske, samo cu napisati jedno moje iskustvo, pojavila se greska ABS-a, dijagnostika, zadnji lijevi senzor. Kupim nov, opet isto, medjutim, vidim da je podloska koja ide ispod senzora skroz zahrdjala, nisam je cak ni primjetio, to ocistim, stavim novu, vratim stari senzor i evo par godina nista :) pa nije lose obratiti paznju ni na to
Radoljub
Aktivan član
garage

Hvala svima na predlozima,ali Kula je pogodio :D
pojele se plocice,skinuo stare,stavio nove,ocistio i senzore,i posle 300 km voznje se nije upalila :coolg:
Riznica ste znanja(i iskustva) momci . thanks
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 749 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Odlicno kad si to rijesio, pogotovu kad pomogne forum ;)
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”