"Emulzija" na čepu!?

Aethaercyn
Početnik
Vozim: Peugeot 307 2.0 HDI 79 kW
Ima zahvala: 1 put
 pohvaljen: 0
garage

"Emulzija" na čepu!?

Post Postao/la Aethaercyn »

Evo danas pregledam auto, trebam sutra da krenem kući sa terena, otvaram čep kad ono neka masnoća. Kao tovatna mast (totmast).

slika

Uzrok masnoće na čepu? Da li je se neko susretao sa ovim problemom?
Čitao sam da je to povezano sa dihtungom glave motora (mijesanje rashladne tekucine i ulja).

Gledao sam sada u posudi za antifriz (G12), boja je ista (hajde da kazemo crvena). Nema crnih fleka ili sta već.
Ova masnoća ili kako nazivaju emulzija mi nije bila na čepu prije zamjene ulja. Znao sam i prije više puta provjeravati i čep, nije masnoće bilo. Standarno je bio crn, ("garav").

E sada citao sam da od lošeg ulja može da se stvori ova masnoća. A ja kada sam radio zamjenu ulja (TOTAL 10W-40), ulje sam kupio kod drugog prodavača (nisam od standardnog dilera).
Miki 307
Aktivan član
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 3 puta
garage

Re: "Emulzija" na čepu!?

Post Postao/la Miki 307 »

vjerovatno ide za kopiju ulja, vidi se po radu motora
Avicii
Moderator
Vozim: 307
Motor: 2.0 HDi 79KW
Ima zahvala: 748 puta
 pohvaljen: 388 puta
garage

Post Postao/la Avicii »

Izvuci sipku, vidi u kakvom je ulje stanju. Moze lako biti do ulja, sta znam.. nekako kad ode dihtung glave ta emulzija na cepu je vise kao bijelkasta. Sacekaj da se auto ugrije na radnu temperaturu i provjeri dal ti stvara pritisak u posudi rashladne tecnosti.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Aethaercyn
Početnik
garage

Ipak je izgleda fasovao dihtung glave.
Da, stvarao mi je pritisak. I u boci i u crijevima.
Slijedi generalka motora :(
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Ne moras generalku raditi, mozes samo poravnati glavi, promjeniti dihtung.. znaci ono sto pri glavi dodje (ako ima potrebe da se mijenja). Ostalo sto je u bloku motora ne diraj nista.. naravno, pod uslovom da prije ovoga nisi imao problema sa npr. potrosnjom ulja, dimom, itd..
Aethaercyn
Početnik
garage

Avicii je napisao/la:Ne moras generalku raditi, mozes samo poravnati glavi, promjeniti dihtung.. znaci ono sto pri glavi dodje (ako ima potrebe da se mijenja). Ostalo sto je u bloku motora ne diraj nista.. naravno, pod uslovom da prije ovoga nisi imao problema sa npr. potrosnjom ulja, dimom, itd..
Nikada mi nije trosio ulje. Od servisa do servisa nikada nisam dosipao. Ulje mijenjam na svakih 10k. Samo mi je na većoj turaži (preko 2500) malo više dimio (crni dim - ne znam je li to normalno?!).
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Pa sta znam, normalno je da malo zadimi kad se stisne dobar gas, ali ako ti ne trosi ulje znaci da su uljne karike jos dobre, da ih ne treba mijenjati. Mozda dimi iz drugih razloga. Ja bih tu samo zamjenio dihtung.
Aethaercyn
Početnik
garage

Danas kod majstora proveo 4 dobra sata. Čovjek mi reče da nije pomiješao ulje i vodu. Nema potrebe za mijenjanjem dihtunga glave/ravnjanjem :ok:
Ja ga pitam otkud crnilo po boci rashladne tecnosti, kaze on meni od antifriza kako ga ja skonta :think: te da to crnilo nije ulje/antifriz. Isprao mi je bocu od rashladne tecnosti te mi rekao da je sve OK. Ni traga od ulja. :good: Zamjenio mi je čep od rashladne tecnosti posto mi je rekao da je pustalo na njemu (12 KM).

Medjutim, sada kada normalno vozim temperatura je OK (80-90 C), ali cim dodjem do brda dize je brze. Sad ne znam ima li kakve veze ovo vrijeme (temperetaure su haus) pa slabije obara/brze se grije motor ili :think: Medjutim primjetio sam kada sam dosao kuci da mi je se nivo tekucine u boci povecao iznad maksimuma puzz Primjetio sam takodjer da mi crijeva vise nisu tvrda.
Strada mi i senzor ABS/ESP-a kada sam se vracao od majstora. Samo mi izbaci ESP/ABS fault (zadnji lijevi pokaza na dijagnostici).

slika
Crijevo je bar po meni normalno. Nema pritiska.

slika
Kada sam parkirao auto u garazu, ovako je izgledalo stanje rashladne tecnosti :?: :!:

slika
Ovako mi je izgledala temperatura na ravnom, normalna voznja.

slika
Ova temperatura mi je bila kada sam isao uz brdo. Cim sam zavrsio sa voznjom uz brdo temperatura je pocela da opada.
Ne znam da li je normalno da temperatura ide preko 90 (kao sto je na zadnjoj slici) ?!
Avicii
Moderator
garage

Post Postao/la Avicii »

Sve je to normalno, ne diraj nista. Mora podici nivo tecnosti kad se dobro ugrije. Jedino jos malo isprati hoce li ti stvarati pitisak u boci i crijevima. Cudi me da je to do antifriza, da je toliko bio los..

Aethaercyn
Početnik
garage

Avicii je napisao/la:Sve je to normalno, ne diraj nista. Mora podici nivo tecnosti kad se dobro ugrije. Jedino jos malo isprati hoce li ti stvarati pitisak u boci i crijevima. Cudi me da je to do antifriza, da je toliko bio los..

Prije 3-4 mjeseca radio veliki sevis te mi je navodno zamijenjen antifriz. Sad ili su mi naplatili moj stari ili su 100% nasuli "novi" a da je loš totalno, ne znam :D
slika

Da li smije da bude neka kolicina pritiska u boci?
Aethaercyn
Početnik
garage

Upravo sam odvrnuo cep od boce rashladne tecnosti, pritisak = 0 :D :ok: :ok: :ok:
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

kao sto avicii kaze ne diraj nista osim tog senzora koji ces mozda morati mijenjati a mozda je i prekid u nekom od kablova, pregledaj to lijepo pa vidi je li tacno do njeg

temperatura ti je takva zbog temperature vani, meni sinoc u 9 sati doslo na skoro 100 stepeni i tu se stabilizovala, isto voznja uz brdo nekih 50-60 na sat, klima upaljena a ona sparina vani iako nigdje sunca nema na vidiku

nivo u boci mora biti veci ako gledas na toplom motoru, pogotovo na skoro 100 stepeni
slika ¦ slika
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Prije zamjene sezora provjeri u kakvom su stanju kablovi do njega. Posebno u onom plasticnom crnom buziru
Aethaercyn
Početnik
garage

Koji senzor je u pitanju posto ne vidim da je Avicii pisao o senzoru !?
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

pa taj abs sto kazes da ti je stradao, cesto se zna desiti samo prekid u zicama a da on i dalje radi super
slika ¦ slika
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”