Gledam jednog Peugeot 508
- krajo
- Iskusan član
- Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
- Vozim: Pežo 308 T9
- Motor: 1.6HDI 68kw
- Ima zahvala: 176 puta
- pohvaljen: 147 puta
Re: Gledam jednog Peugeot 508
Pisao sam o tom kako sad da se odlučiš dati za auto 40 hiljada KM i da misliš da li će puknuti lanac?
Mislim da da je to mnogo morbidno da čovjek sam sebi to radi.Znači znaš potencijalni problem i namećeš ga sebi.
Možete opet oplesti po meni da sam smiješan ,nema veze zamijeniš preventivno lanac i sl.Pomalo glupa i šuplja.
Ovo je moje mišljene i lični stav.
Da se razumijemo vlasnik sam pežoa i volim Pežo auta, ali je to tako.
Za te novce Pežo daje dosta više u poređenju sa nekim drugim brendovima.
Ali ima još dosta dobrih(polovnih) auta da se mogu izabrati sa tim parama. Ili kao što neko reče 2.0hdi.
Mislim da da je to mnogo morbidno da čovjek sam sebi to radi.Znači znaš potencijalni problem i namećeš ga sebi.
Možete opet oplesti po meni da sam smiješan ,nema veze zamijeniš preventivno lanac i sl.Pomalo glupa i šuplja.
Ovo je moje mišljene i lični stav.
Da se razumijemo vlasnik sam pežoa i volim Pežo auta, ali je to tako.
Za te novce Pežo daje dosta više u poređenju sa nekim drugim brendovima.
Ali ima još dosta dobrih(polovnih) auta da se mogu izabrati sa tim parama. Ili kao što neko reče 2.0hdi.
- mara-
- Site Admin
- Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
- Ima zahvala: 171 put
- pohvaljen: 310 puta
Evo gledam neki video, i mislim da se to vidi kad otvoriš haubu, ispod plastike one motora. A cijene ne bih stvarno znao.
Krajo, što je "glupa i šuplja"? Problem je riješen, ima novi, deblji lanac, novi poklopac, i šta već tu. Ti svojim razmišljanjem nikad nećeš kupiti noviji auto od toga što imaš, sve i jedan ima neki problem, ovi noviji su sve lošijeg kvaliteta nažalost.
Krajo, što je "glupa i šuplja"? Problem je riješen, ima novi, deblji lanac, novi poklopac, i šta već tu. Ti svojim razmišljanjem nikad nećeš kupiti noviji auto od toga što imaš, sve i jedan ima neki problem, ovi noviji su sve lošijeg kvaliteta nažalost.
- krajo
- Iskusan član
To je moj stav i naravno da se držim svog razmišljanja.Stav mi je potvrđen činjenicama o konkretnom modelu.
Sad da li ću kupiti noviji auto ili ne, po potrebi.
Kada bih se odlučio izdvojiti 40 hiljada išao bih u pravcu novog auta.
Ne znam kolika je trenutna cijena nove 308?Imaju li kakve akcije?
Sad da li ću kupiti noviji auto ili ne, po potrebi.
Kada bih se odlučio izdvojiti 40 hiljada išao bih u pravcu novog auta.
Ne znam kolika je trenutna cijena nove 308?Imaju li kakve akcije?
- neretva 1
- Napredan član
- Vozim: 407
- Motor: 1.6 HDI
- Ima zahvala: 39 puta
- pohvaljen: 13 puta
Hvala vam obojici
Mara, lijepo se vidi broj na slici (stari lanac) ali mislim da ih ima jako malo s novim lancem.
U suštini djelim mišljenje vas obojice. Ali stvari po PSA izgledaju jako loše. Praktično svi disel motori od 2017 do 2/2023 su pogođeni ovim problemom. Ne znam da i imaju drugih motora osim ovog 1.5 bluehdi?!
Je li itko imao iskustva sa zamjenom lanca bilo zbog havarije ili preventivno?
Kupovina novog auta i nije baš naš standard
Poslano sa mog SM-A536B koristeći Tapatalk
Mara, lijepo se vidi broj na slici (stari lanac) ali mislim da ih ima jako malo s novim lancem.
U suštini djelim mišljenje vas obojice. Ali stvari po PSA izgledaju jako loše. Praktično svi disel motori od 2017 do 2/2023 su pogođeni ovim problemom. Ne znam da i imaju drugih motora osim ovog 1.5 bluehdi?!
Je li itko imao iskustva sa zamjenom lanca bilo zbog havarije ili preventivno?
Kupovina novog auta i nije baš naš standard
-
- VIP Član
- Vozim: 5008 (T87E; 2009–2016)
- Motor: 2.0hdi 110kw
- Ima zahvala: 30 puta
- pohvaljen: 128 puta
Moj drugar je kupio 3008 sa istim motorom i imao problem da mu auto gubi ulje. Bio je mjesec dana u ovlaštenom u Sarajevu i nisu riješili problem. Na kraju je dobio drugo auto u zamjenu za to.Tražiti 2.0 motor da ste mirni barem oko tog problema oko lanca, koji nije za zezanje.
- neretva 1
- Napredan član
@Sasa D kupujem auto 2020/2021 i nisam sreo niti jedno s motorom 2.0
- mara-
- Site Admin
Da, nažalost, teško je naći 2.0 HDI tog godišta, možda 2020 da ima, i to 5008, više ga nema poslije.
- Mikser
- Početnik
- Vozim: Ostalo
- Vozim: Citroen C3 1.5 BlueHdi
- Motor: 1.5 BlueHdi 102 KW
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 3 puta
Ja imam taj motor na C3 . Na žalost svi ovi motori imaju taj 7 mm lanac sem ako nije naknadno zamenjen .A verovatno tokom 2023 je počelo ugrađivanje u nove motore.Ko želi da proveri koji je lanac unutra može da proba da pronađe broj na poklopcu .To je teško kada je auto u funkciji .Neki kažu da uz pomoć ogledalca može taj broj da se vidi.Ja nisam mogao ali lako se prepoznaje po grbi - ispupčenju na delu poklopca iznad lanca.
Ima teorija da lanac od 7 mm nije krivac nego posledica problema u okretanju bregaste.Po toj teoriji ti motori koji su imali problem su ili stradali ili zamenjen novi sklop . Tako da sada ako se lanac stalno čuje treba ga menjati. Ko hoće mora da kupi sklop :
https://www.myparto.com/en/i37290/citro ... 1638159880
Ovo je bilo 800 - 1000 evra a sada ovde kaže 500 evra. Mada čujem da ih nema i da dolaze iz Kine , ovaj u prilogu je Pežo original .
Pored ovoga treba promeniti i komplet dihtunga kojih ima puno .
Ima teorija da lanac od 7 mm nije krivac nego posledica problema u okretanju bregaste.Po toj teoriji ti motori koji su imali problem su ili stradali ili zamenjen novi sklop . Tako da sada ako se lanac stalno čuje treba ga menjati. Ko hoće mora da kupi sklop :
https://www.myparto.com/en/i37290/citro ... 1638159880
Ovo je bilo 800 - 1000 evra a sada ovde kaže 500 evra. Mada čujem da ih nema i da dolaze iz Kine , ovaj u prilogu je Pežo original .
Pored ovoga treba promeniti i komplet dihtunga kojih ima puno .
- Avicii
- Moderator
- Vozim: 307
- Motor: 2.0 HDi 79KW
- Ima zahvala: 721 put
- pohvaljen: 371 put
S obzirom na broj auta sa ovim motorom koji je svakodnevno u porastu, meni je i dalje fascinantno da se nakon ovoliko vremena ne moze konkretno znati:
- Od koje godine se ugradjuje deblji lanac u ovo motore (cuo sam za 3 verzije - od sredine 2019, od '21 i evo sad od '23) - NIKO NE ZNA TACNO od tad i tad!
- Da li je ovlasteni bio duzan besplatno da zamjeni lanac dok je auto bilo unutar garancije - i ta verzija postoji.
- Zasto za auto staro do 5 god ne mozes otici i kupiti zamjenski sklop (lanac, zatezac, poklopac i bregaste) i zamijeniti ga - odavno je nestasica zamjenskih setova, kao da se prave od svarovskog pa ih je tesko naci.. a i kad dodju, pojedini majstori nakupuju sve sto ima na zalihama i onda je nemoguce naci dijelove.
- Da li je preventivnom zamjenom SAMO lanca (isto od 7mm - koji inace kosta 80KM https://www.autohub.ba/garnitura-razvod ... ga-tc2312k) covjek opet miran u narednih 80-100000 km?
- Mikser
- Početnik
- Vozim: Ostalo
- Vozim: Citroen C3 1.5 BlueHdi
- Motor: 1.5 BlueHdi 102 KW
- Ima zahvala: 0
- pohvaljen: 3 puta
"As I've mentioned anything prior to late 2023 will have 7mm cam chain."
Informacija od tipa koji ima uvid u tačne podatke. Do kraja 2023 se ugrađivao lanac od 7 mm .
Ovlašćeni je zamenjivao samo one lance koji su ispoljili problem ako nisu već stradali.
Pri tome su gledali u sitna crevca šta je i gde rađeno predhodno i na malu nepravilnost su odbijali da plate .
Promenjena je gradacija ulja . Nije više 0W30 nego 5W30.Valjda zbog boljeg hladnog starta .
Na pitanja dali treba menjati , šta menjati i kada ima puno verzija i to mora sam vlasnik da odluči.
Vidim u nemačkom forumu ljudi planiraju da menjaju lanac 7 mm na svakih 50 - 80.000 km .Po meni bezpotrebni trošak.
Pitao sam razne majstore da mi kažu cenu rada zamene svi su nedefinisani sem jednog koji je rekao 1300 evra rad i delovi .
Inače posao zamene celog sklopa je isti kao i kada se menja samo lanac .U oba slučaja sve se skida do ventila .
Ja bi rekao da se lanac menja kada se menja zupčasti i pumpa za vodu.A to bi bilo na 160.000 km ili 6 godina.
Informacija od tipa koji ima uvid u tačne podatke. Do kraja 2023 se ugrađivao lanac od 7 mm .
Ovlašćeni je zamenjivao samo one lance koji su ispoljili problem ako nisu već stradali.
Pri tome su gledali u sitna crevca šta je i gde rađeno predhodno i na malu nepravilnost su odbijali da plate .
Promenjena je gradacija ulja . Nije više 0W30 nego 5W30.Valjda zbog boljeg hladnog starta .
Na pitanja dali treba menjati , šta menjati i kada ima puno verzija i to mora sam vlasnik da odluči.
Vidim u nemačkom forumu ljudi planiraju da menjaju lanac 7 mm na svakih 50 - 80.000 km .Po meni bezpotrebni trošak.
Pitao sam razne majstore da mi kažu cenu rada zamene svi su nedefinisani sem jednog koji je rekao 1300 evra rad i delovi .
Inače posao zamene celog sklopa je isti kao i kada se menja samo lanac .U oba slučaja sve se skida do ventila .
Ja bi rekao da se lanac menja kada se menja zupčasti i pumpa za vodu.A to bi bilo na 160.000 km ili 6 godina.
- neretva 1
- Napredan član
Lanac od 8 mm se ugrađuje od 2/2023 ali razmišljam kad je taj motor ugrađen, kad je prva registracija...znači afektirani su svi motori od 2017 do kraja 1/2023.
Koliko sam uspio pohvatati po stranim forumima lanac i set bregasti je mjenjan samo prilikom havarije i u garantnim roku, kojeg su priznavali jako teško i samo dijelovi
Jedan manji(?) broj ljudi je mijenjao preventivno...
Preporučena je nova gradacija ulja zbog čuvanja lanca pri hladnom startu.
Sam lanac od 7mm se NE mijenja, ide novi lanac 8mm, one bregaste, kućište i zatezač...
Koliko sam uspio pohvatati po stranim forumima lanac i set bregasti je mjenjan samo prilikom havarije i u garantnim roku, kojeg su priznavali jako teško i samo dijelovi
Jedan manji(?) broj ljudi je mijenjao preventivno...
Preporučena je nova gradacija ulja zbog čuvanja lanca pri hladnom startu.
Sam lanac od 7mm se NE mijenja, ide novi lanac 8mm, one bregaste, kućište i zatezač...
- Tom
- Moderator
- Vozim: 204, 208, 308
- Motor: 1.6 hdi
- Ima zahvala: 241 put
- pohvaljen: 472 puta
Ovlašćeni u Cg(Knežević) je mijenjao jaci lanac, deklo, bregaste za 850€, licno vidio fakturu nekoliko puta.
Problem ovog lanca je sto se neće čuti kad je pri kraju pa da reagujete kao sto je slucaj sa pogonskim lancem kod Bmw-a na n47 motoru recimo, za njega se zna da je loš i 20k km ranije. Ovaj samo pukne i to je to. Može da izazove totalku motora, a mozda se prodje i sa zamjenom manjeg broja dijelova.
Zamjena za istim lancem od 7mm, ja bih je uradio na svakih 50-60k km, ali je problem sto je i taj lanac teško naći.
Uzeti 2.0hdi, ok, ali nadjite na oglase s tim motorom, u Cg recimo na 150 je samo jedan 2.0hdi, verujem da je odnos kod vas malo bolji ali i dalje mizeran.
Avici je dobro napisao, svako ima svoku teoriju, sa kim god sam se konsultovao dobio sam jednim od verzija kao i on.
Ja za sad nema ni jedan 1.5hdi, i pored toga sto volim Peugeot radije biram 1.5 dci modele za moje potrebe, imaju i oni mana ali bar o agregatu ne razmišljamo.
Sent from my SM-G996B using Tapatalk
Problem ovog lanca je sto se neće čuti kad je pri kraju pa da reagujete kao sto je slucaj sa pogonskim lancem kod Bmw-a na n47 motoru recimo, za njega se zna da je loš i 20k km ranije. Ovaj samo pukne i to je to. Može da izazove totalku motora, a mozda se prodje i sa zamjenom manjeg broja dijelova.
Zamjena za istim lancem od 7mm, ja bih je uradio na svakih 50-60k km, ali je problem sto je i taj lanac teško naći.
Uzeti 2.0hdi, ok, ali nadjite na oglase s tim motorom, u Cg recimo na 150 je samo jedan 2.0hdi, verujem da je odnos kod vas malo bolji ali i dalje mizeran.
Avici je dobro napisao, svako ima svoku teoriju, sa kim god sam se konsultovao dobio sam jednim od verzija kao i on.
Ja za sad nema ni jedan 1.5hdi, i pored toga sto volim Peugeot radije biram 1.5 dci modele za moje potrebe, imaju i oni mana ali bar o agregatu ne razmišljamo.
Sent from my SM-G996B using Tapatalk
204 1.2 b 1972.
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
208 1.4 hdi X3 2013,4,5
308 1.6 hdi 2017.
ex: 207
- krajo
- Iskusan član
Kupiti auto i biti spreman na zamjenu lanca na svakih 50 - 60 hiljada?!Kao da treba zamijenuti filter zraka.
Mislim, to mi je apsolutno odsustvo zdravog razuma. 50 - 60 hiljada se napravi za 2. godine.
Mislim, to mi je apsolutno odsustvo zdravog razuma. 50 - 60 hiljada se napravi za 2. godine.
- neretva 1
- Napredan član
Da možda već imam takvo auto pa saznam za grešku možda bi i razmišljao o zamjeni ali da svjesno idem kupiti auto za 35-40k KM i odmah idem mijenjati lanac je po meni suludo.
Nažalost, pored 3 PUGa u kući prisiljen sam razmišljati o drugim opcijama...
Nažalost, pored 3 PUGa u kući prisiljen sam razmišljati o drugim opcijama...
- mara-
- Site Admin
Nažalost, zato sam i ja odustao od Peugeota i više ne vozim. 1.2 benzin je apsolutno smiješan motor, a evo i 1.5 HDI ima tu manu, a pored toga, nakon 110kw, nije dolazilo u obzir ništa slabije.