Peugeot 206, 2.0 HDI, ne vuče dobro kad radi klima

Odgovori
keno
Početnik
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
garage

Peugeot 206, 2.0 HDI, ne vuče dobro kad radi klima

Post Postao/la keno »

Pozdrav svima, drago mi je da sam našao ovaj forum.

Vozim 206-icu, 2003. godište, već dvije i pol godine, prezadovoljan sam autom. Dosad se ništa nepredviđeno nije kvarilo na auto (lafete, sijalice...), ali ovog ljeta imam veliki problem kad klima radi pri većim vrućinama.

Auto značajno gubi snagu kada klima radi. Toliko gubi snagu da je efekat isti kao kad kočiš, onda stisneš gas do poda pa to nekako "pročepi". Klimu pokušavam racionalno koristiti, razlika ne bude veća od 10-12 stepeni između vanjske temperature i unutarnje... I to gubljenje snage se dešava pri svim brzinama i svim nivoima obrtaja. Često i u drugoj brzini pri malom gasu ali nedavno i na 140 km/h na autoputu.

Mislio sam da je to neki moj osjećaj, da pretjerujem, pa sam dao kolegi i bratu da provozaju auto, i isto se dešava.

Primijetio sam u zadnje vrijeme da i temperatura malo više raste kad klima radi na vrućini, dođe na pola one zone između 90 i 140.

Kad je klima isključena auto radi savršeno.

U čemu bi mogao biti problem? Da li da idem kod servisera klime ili Peugeotov servis.
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Re: Peugeot 206, 2.0 HDI, ne vuče dobro kad radi klima

Post Postao/la kula »

Normalna je stvar da svaki auto gubi snagu kada se klima upali posebno je to osjetno kada se upali druga brzina ventilatora ,kada ono bas jako huci.Moj je savjet da prvo provjeris imas li dovoljno plina u sistemu,ako ga ima manje kompletan sistem je optereceniji da rashladi unutrasnjost na zadanu temperaturu,a tim i vise snage motora koristi.To ti je za pocetak najjeftinija solucija.
zulleee
Iskusan član
Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
 pohvaljen: 4 puta
garage

Post Postao/la zulleee »

AKo je prije isao dobro sa klimom sada ne ide,zanci da postoji problem. Tako da odes u neki servis i raspitas se o tome I provjeri da li imas plina,to je vjerovatnije.
keno
Početnik
 pohvaljen: 0
garage

Post Postao/la keno »

OK, momci, hvala na savjetima. Plin, istina, nisam provjeravao već dvije godine, tako da ću sad to uraditi. Prošlo ljeto nije imao ovakvih problema s klimom, osjetilo se naravno, ali sve u granicama normale.
zulleee
Iskusan član
Vozim: Peugeot 407 2.0 HDi
 pohvaljen: 4 puta
garage

Post Postao/la zulleee »

Super ako smo pomogli :)
Odgovori

Natrag na “Kvarovi”