"Veliki servis"

Odgovori
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Re: "Veliki servis"

Post Postao/la ElComandante91 »

Ja sam dobio preporuku da uradim veliki servis, auto je prešao 85000km, ali ima osam godina. Kad sam pogledao u upustvu veliki servis za moj motor se radi na 120000km ili sedam godina.
Clapton is God!
dino
Moderator
Vozim: Peugeot 307
Ima zahvala: 3 puta
 pohvaljen: 40 puta
garage

Post Postao/la dino »

Za svaki remen ili potrošni dio, proizvođač daje rok trajanja prema svom ispitivanju, jer na osnovu toga dobiva certifikat. Po meni se ne treba zakovati za servisni rok ili period, jer treba uvijek ići sa nekom mjerom sigurnosti ili tolerancijom. Kod nas u rudarstvu-elektrici se uvijek uzima faktor 1,5 što znači ako treba na 240 ti podijeli i dobit ćeš 180. Ja sam servis radio na 170,000 kod mog lokalnog majstora, kupili smo BOSCH set povoljno, a sledeća zamjena će biti za 100.000 km. Ovaj postojeći remen i pumpa po izgledu su mogli još sigurno 50-100 tk. ali ko će znati kada će puknuti i kome se pravdati i tražiti odštetu. Mi se zaletimo kod ovlaštenog, a ne znamo da li će rezervni dio kupiti u lokalnoj prodavnici.

Posjedujem dijagnostiku PP2000, Diagbox za Peugeot i Citroen
lion_1
Početnik
Vozim: Peugeot 308
Ima zahvala: 0
 pohvaljen: 0
Kontakt:
garage

Post Postao/la lion_1 »

Ja nisam nikako siguran u te velike servise, jer su u Bosni drugi uslovi. Servisi se preporucuju za sve zemlje razlicito, npr. u ovom slucaju 308 1.4 VTi mali servis se radi na 10 000 km u Bosni, 20000km njemacka francuska austrija itd. engleska 20 000 MILJA :o , sve to zbog kvaliteta ulja i goriva. Tako da veliki servis ima neke druge preporuke u odnosu na fabricke ;)
mara-
Site Admin
Vozim: 308 (T9; 2013–2021)
Motor: 2.0 BlueHDI 110KW
Ima zahvala: 171 put
 pohvaljen: 321 put
garage

Post Postao/la mara- »

Ne znam odakle ti informacija da je u Bosni 10.000? Propisano je 20.000 a drugo je što servisi preporučuju na 10.000 zato što je loše gorivo kod nas i ja lično tako radim. A što se tiče velikog servisa, to je nebitno.
anel007
VIP Član
Vozim: Ostalo
Vozim: Ford Focus MK2
Motor: 1.6 16v
Ima zahvala: 12 puta
 pohvaljen: 121 put
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

ja koliko znam mali servis ide na svakih 10k km ili svake godine, ja pred svaku zimu izmjenjam ulje i filtere i rahat a veliki odradjen na 178k, sljedeci nek neko drugi radi na 300k i kusur jer sumnjam da ce se kod mene zadrzati toliko
slika ¦ slika
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Prema servisnoj knjižici se za novije modele radi na 20.000, tvoj je stari model pa možda i jeste 10.000, ali je to i svakako preporučeno na 10.000 kao što sam rekao zbog lošeg goriva kod nas.
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

ovako to pise u hynesovom prirucniki za servisere (imas ih za svako auto napose), ovo na 10k milja je otprilike nas mali servis i lijepo pise svako 15k km ili svake godine, nista lose nece biti motoru ako mu cesce zamjenis ulje (bas kao sto ti kazes zbog naseg goriva)m ako mu nece biti bolje, losije sigurno nece:
slika
slika ¦ slika
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Da, ali taj hynesov je za tvoj model, a on ne postoji za redizajn koji je kod mene i koji ima uvećan taj interval, a valjda je validnija servisna knjižica nego taj priručnik.
kula
Site Admin
Vozim: 307 SW 2,0 hdi 79 KW
Ima zahvala: 70 puta
 pohvaljen: 297 puta
garage

Post Postao/la kula »

Svako ima svoje kako odrzava svoje vozilo.
Ja recimo koristim ulje Total 5W 40 i mijenjam ga na 8000 km i tada mijenjam obavezno i filter ulja i uopste me ne zanima sto se mijenja na 10-15 ili 20k km, ja ga mijenjam tada i tako sam sam sebi zacrtao.
Filter zraka i klime mijenjam svako drugo mijenjanje ulja.
Mijenjam antifriz pred svaku trecu zimu .
Za ovih 7,5 godina sam mijenjao jedan put kociono ulje i dva puta ulje u mjenjacu.
Veliki servis je uradjen u ovlastenome na 114k km i uskoro mi je vrijeme za ponovno mijenjanje.
E sada sve ovo radim iz razloga sto sumnjam u kvalitetu goriva i ulja na nasem trzistu.
Mozda sam budala sto su mi kratki intervali mijenjanja ulja , al ebi ga protiv sebe niti mogu niti hocu.
Kada je interval , kada nije, ne zanima me ja svoje auto odrzavam tako ,odrzavao sam i odrzavati cu.
Mislim da je najbolje odrzavati auto kako ko moze i kako ko misli da je ok.
E sada kakvi su teski a kakvi normalni uvjeti, ne znam , al mislim da su kod nas u ovoj drzavi uvjeti nenormalni i nenormalno teski :D
I opet naglasavam to sam ja i ja tako radim i mene servisni intervali uopce ne zanimaju ,
Naravno da bi to sve bilo drugacije da je auto novo i da je pod garancijom :D
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

bas tako kula, slazemo se u potpunosti, a ako si ti budala ja sam jos gora, za 2.5 godine kako je kod mene mali servis (zamjena ulja u motoru i svih filtera koje ima) je radjen 3 puta (kako sam gore naveo radim ga kao priprema za zimu) a presao sam samo ~12k km za to vrijeme, znam bosansku "kvalitetu" svega i prosto sumnjam da je total iz motorexa isti kao total kupljen, lupam, u francuskoj

@mara-: ja cu ipak vise vjerovati upustvu za mehanicare nego upustvu uz auto gdje je sve zivo testirano u uvjetima i boljih od idealnih a ti kako hoces, svakom svoje
slika ¦ slika
ElComandante91
Moderator
Vozim: 206
Vozim: Peugeot 206 ; Citroen C3 XTR
Motor: 1.4E; 1.4 HDi
Ima zahvala: 350 puta
 pohvaljen: 235 puta
garage

Post Postao/la ElComandante91 »

Za moj benzinski motor:

Proizvođači ulja i sam Peugeot preporučuju zamjenu na 10000km ili kao drugi uslov godinu dana, bitno je da bude ispunjen jedan od ta dva uslova. Motorno ulje gubi svoja svojstva poslije godinu dana vozio se automobil ili ne. Tako piše za moj benzinski motor.

Kočiono ulje treba da se mjenja na četiri godine i to je preporuka proizvođača i zakonska odredba koje se niko ne pridržava na tehničkim pregledima.

Peugeot preporučuje da se filter klime mjenja na tri godine.

Filter vazduha pri svakom malom servisu.

Svjećice se mjenjaju svaki treći mali servis, to je na 30000km.

Naravno da svako svoj auto održava na svoj način i oko toga ne treba ulaziti u bespotrebnu polemiku, ovo su samo preporuke proizvođača koje se mogu i ne moraju poštovati.
Clapton is God!
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Anele, i ja mijenjam na 10.000 zbog naših uslova. Ali meni najviše smeta što se lokalni majstori i mnogi drugi prave pametni i oni "bolje znaju" intervale od fabrike koja je napravila to auto.
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

a brate kako ne kontas, fabrika preporucuje za idealne uvjete, testiraju minimalnu potrosnju sa jednom osobom i bez iceg upaljenog sa nogom na gasu lakom ko perka pa ajd je u normalnim uslovima imaj ja ti cestitam, preporucuju servise i zamjene ulja ako je gorivo top kvalitete i ulje 100% original, zato lokalni majstori i preporucuju sto preporucuju bas jer znaju kakvo je lokalno stanje

sta ja sad trebam citat sta je fabrika preporucila i mijenjati na svakih 30k km kako pise u upustvu:
slika
slika ¦ slika
mara-
Site Admin
garage

Post Postao/la mara- »

Ja ti garantujem da kada bi vozio recimo u Njemačkoj ili Francuskoj da bi sigurno bez problema mogao ovako održavati jer je mnogo bolje gorivo a vjerovatno i ulje. I nije tačno, čuj samo u idealnim uslovima. Ti ne shvataš šta govoriš. Pa raspala bi se sva auta. Nisu svi kao mi da se brinu ovako o autima, neko samo prati knjižicu i tako održava auto, pa propala bi svaka fabrika.

A evo ti primjer iz BIH. Otac je poslovni kombi koji je vozio od 0km i prešao sa njim skoro 250.000 striktno održavao prema knjižici i ništa mu nije falilo niti se vanredno pokvarilo, samo potrošni dijelovi su se mijenjali.
anel007
VIP Član
Kontakt:
garage

Post Postao/la anel007 »

pa kud ce ti idealniji uslovi od voznje u drzavama u kojima se ipak neki propisi moraju postovati, sigurno sa u takvim zemljama i moze pridrzavati preporuka proizvodjaca, ovdje kod nas ja ne smijem jer znam u kakvoj drzavi zivim i to je to

a 100% sam uvjeren da se minimalna potrosnja testira onako kako sam napisao
slika ¦ slika
Odgovori

Natrag na “Servis”